Írsko - Chorvátsko 1:3, dve gólové hlavičky Mandžukiča

11.06.2012 Celý región

Poznaň 10. júna (TASR) - Chorvátska futbalová reprezentácia zvíťazila v druhom nedeľňajšom zápase C-skupiny majstrovstiev Európy nad Írskom 3:1. V úvodnom súboji "céčka" medzi Španielskom a Talianskom sa zrodila remíza 1:1.

V pondelok 11. júna pokračuje šampionát zápasmi D-skupiny medzi Francúzskom a Anglickom (18.00) a domácou Ukrajinou so Švédskom (20.45). Tímy z C-skupiny sa opäť predvedú v akcii vo štvrtok 14. júna, keď si v Poznani zmerajú sily Taliani s Írmi (18.00) a Chorvátsko sa v Gdansku stretne so Španielskom (20.45).

C-skupina, 1. kolo:

Írsko - Chorvátsko 1:3 (1:2)
Góly: 19. St. Ledger - 3. a 49. Mandžukič, 43. Jelavič
Rozhodcovia: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)
ŽK: Andrews - Modrič, Kranjčar
43.000 divákov.

zostavy a striedania:

Írsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady (54. Cox), Whelan, Andrews, Duff - Doyle (53. Walters), Keane (74. Long)
Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Schildenfeld, Strinič - Vukojevič - Rakitič (90.+1 Dujmovič), Modrič, Perišič (89. Eduardo) - Mandžukič, Jelavič (72. Kranjčar)

Skóre stretnutia otvoril už v 3. minúte Mario Mandžukič, ktorého hlavička z vnútra šestnástky aj vďaka šmykľavému terénu zaskočila írskeho brankára Givena - 0:1. Eufóriu Chorvátov schladil v 19. minúte taktiež hlavou St. Ledger, keď po priamom kope McGeadyho uspel v súboji so stopérom Čorlukom a Pletikosa bol na jeho zakončenie prikrátky - 1:1. Chorvátsky tím bol napriek tomuto momentu naďalej aktívnejší a častejšie sa dostával pred súperovu bránu. Svoju hernú prevahu korunovali zverenci Slavena Biliča dve minúty pred koncom polčasu, keď Jelavič využil zaváhanie írskej defenzívy a zoči-voči Givenovi nezaváhal.

Na začiatku druhého polčasu vniesol ešte väčšiu pohodu na chorvátske kopačky Mandžukič, ktorý v 49. minúte svojim druhým gólom a opäť hlavou zvýšil už na 3:1. Tréner Írov Giovanni Trapattoni zareagoval na nepriaznivý vývoj dvojitým striedaním, ani nový hráči Walters a Cox však nepriniesli želaný efekt. Chorváti pozorne strážili svoje vedenie a v 78. minúte mohol pridať štvrtý zásah po rýchlej akcii Rakitič, ale lopta tesne minula Givenovu ľavú žrď. Na opačnej strane mohol o dve minúty neskôr znížiť Andrews, Pletikosa si však s jeho pokusom poradil. Andrews nepremenil svoju tutovku ani v nadstavenom čase a Chorváti sa vďaka triumfu usadili na čele C-skupiny.
 
 
 
 
 

Vyberte región